Deaflympiáda sa v Jasnej ani na Štrbskom Plese konať nebude

11.02.2011 Poprad

Štrbské Pleso 11. februára (TASR) – Už dnes je jasné, že zjazdové lyžovanie ani snowboardové preteky v rámci 17. Zimných deaflympijských hier (ZDH) sa nebudú konať na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách ani v Jasnej v ...
"Do tejto chvíle neboli splnené záväzky zo strany objednávateľa a neboli presne špecifikované technické parametre, ako by mala deaflympiáda prebehnúť, takže z našej strany, či stredisko Jasná, či Štrbské Pleso vyškrtávame deaflympiádu z programu podujatí, " povedala Maťašovská. Vylúčila tak, že by ešte mohlo dôjsť k akejkoľvek dohode s organizátormi deaflympiády.
ZDH by sa mali na Štrbskom Plese začať presne o týždeň. Podľa vedúceho strediska na Štrbskom Plese Petra Tomku nie je možné za tak krátke časové obdobie stihnúť pripraviť svah. "Na Štrbskom Plese mali byť snowboardové disciplíny, avšak tým, že neboli zadefinované technické požiadavky, nie sme schopní z časového hľadiska, tu nejde o nejaké financie, to zrealizovať, pretože výstavba U-rampy sa nedá urobiť za štyri dni, tak isto aj trasa na snowboard cross, " zdôvodnil Tomko.
Stále tak nie je jasné, či sa 17. ZDH na Slovensku uskutočnia, alebo nie. Predseda Slovenského deaflympijského výboru (SDV) Jaromír Ruda sa ešte v stredu (9.2. ) vyjadril, že na tlačovej konferencii v Bratislave uvedie všetko na pravú mieru. "Deaflympiáda bude. Peniaze sú k dispozícii. V piatok 11.2. o šiestej sa vyjadríme na tlačovej konferencii v Bratislave, " opakoval podráždene zástupcom médií kontroverzný šéf SDV, ktorý čelí obvineniu zo sprenevery viac ako 1,5 milióna eur určených na prípravu spomínaného celosvetového podujatia.
Chvíľu pred ním rovnaké stanovisko prezentoval aj ďalší zástupca organizačného výboru Jaroslav Cehlárik. "V piatok povieme všetko. Vyjadríme sa aj k finančnému zabezpečeniu celého podujatia, " opakoval donekonečna s tým, že predmetom pracovného stretnutia boli detaily, ktoré ešte treba dotiahnuť. Zároveň vymenoval päť odvetví, z ktorých by sa mal skladať súťažný program, a to konkrétne hokej, curling, snowboarding, bežecké a zjazdové lyžovanie.
Doposiaľ sa však nikto z organizačného výboru k zabezpečeniu deaflympiády nevyjadril. Okolo ZDH tak ostáva stále množstvo otáznikov a Slovensku hrozí medzinárodná blamáž. Kvôli organizácii ZDH ostalo zo štadióna v Kežmarku a ľadovej plochy v Levoči len torzo a so 17. ZDH 2011 sa spája aj sprenevera 48 miliónov eur. Kauzu v súčasnosti rieši banskobystrický súd. Žalobu už plánuje podať aj mesto Levoča.
 

Vyberte región